Het Utrechtsch Studenten Concert sluit haar 200ste jubileum groots af met drie uitvoeringen van Mahlers Derde symfonie. Samen met het Toonkunstkoor Utrecht, de Zangschool Utrecht en mezzosopraan Itzel Medecigo en onder de bevlogen leiding van dirigent Bas Pollard.
Het Utrechtsch Studenten Concert
Het Utrechtsch Studenten Concert is met haar 200-jarige bestaan het oudste symfonieorkest van Nederland. Ruim 90 studenten vormen de basis van het orkest onder leiding van dirigent Bas Pollard. In het USConcert staan muziek maken en gezelligheid voorop. Er worden jaarlijks uiteenlopende projecten georganiseerd zoals die van afgelopen zomer ter ere van het lustrum, een groot operaproject.
Mahlers Symfonie nr. 3
De Derde symfonie van Gustav Mahler is een van de grootste en langste symfonieën ooit. Het werk werd in 1896 voltooid en ging zes jaar later, in 1902 volledig in première. Willem Mengelberg was aanwezig en hij was zo onder de indruk dat hij zich voornam om Mahlers muziek de rest van zijn leven, overal waar hij kwam, uit te voeren. Aan de Derde symfonie heeft Nederland dus haar rijke Mahler-traditie te danken. In deze symfonie maken we een reis door het aardse leven. Zo krijgen we bergen, planten, bloemen en dieren te horen, wordt de mens zelf onder de loep genomen en sluiten we af met een ode aan de goddelijke liefde. Mahler schreef de symfonie in een speciaal ‘componeerhuisje’ in Steinbach am Attersee, midden in de natuur. Het was daar stil genoeg om in alle rust te kunnen componeren en hij had er prachtig uitzicht op een meer, op de bergen, de weiden en het bos. Toen zijn vriend Bruno Walter daar op bezoek kwam en zich verwonderde over de prachtige omgeving zei Mahler: ‘U hoeft hier helemaal niet meer rond te kijken, Walter, dat heb ik allemaal al bij elkaar gecomponeerd’.